• logo.jpg
  • maskeslider.jpg
  • novi_dom.jpg
  • porodicagrb.jpg
  • tastatura1.jpg

Данас је докторка Снежана Величковић, координатор Амбуланте за респираторне инфекције, обишла дом за стара лица Центра за социјални рад и запослене упознала са препорукама и додатним мерама заштите од болести COVID-19. С обзиром на тренутно стање и епидемиолошку ситуацију, поштујући забрану уласка у геронтолошку установу, докторка је ово предавање одржала у дворишту установе, где су биле испоштоване све прописане мере заштите.

Докторка је на самом почетку нагласила да нема места паници, али је свакако потребан опрез, па је у сладу са тиме потребно појачати хигијенски надзор. То практично значи свакодневно проветравање и одржавање хигијене опреме и простора у коме бораве корисници и запослени, као и коришћење адекватних заштитиних материјала и и дезинфекционих средстава. Такође, то подразумева и појачану контролу и редовно прање руку свих корисника и запослених, чешћу проверу здравственог стања корисника, али и избегавање активности у којима учествује већи број људи. С обзиром да корисници ове установе спадају у категорију најризичнијих и најугроженијих, када је у питању корона вирус, докторка је говорила о свим превентивним мерама које требају бити спроведене како би се они најадекватније заштитили.

„Једини начин на који вирус може доспети у дом за стара лица јесте преко радника. У обавези сте да имате посебно одело које носите на послу, а које може да се пере на 60 или 95 степени. Такође, потребно је да имате посебну обућу коју носите на послу, а која је од материјала који може да се дезинфикује алкохолом или једнопроцентним раствором варикине. Обавезно носите маске и рукавице, посебно када сте у контакту са корисницима, али и са колегама“, навела је докторка Снежана, и још једном замолила све присутне да се строго придржавају мера које је преписало ресорно Министарство, као Влада Републике Србије.