• logo.jpg
  • maskeslider.jpg
  • novi_dom.jpg
  • porodicagrb.jpg
  • tastatura1.jpg

Прошло је две недеље од почетка рада новог рендгенског система у Дому здравља Деспотовац. Преносимо утиске запослених о раду са најсаврененијом технологојим за рендген дијагностику.

У разговору са Слободаном Мишковићем Струковним медицинским радиологом сазнајемо да је нови рендген систем реномиране компаније „ВИСАРИС“ под називом „ВИСИОН В“ један од најсвременијих и са великим бројем могућности које олакшавају рад здравственим радницима и пружају комфор пацијентима. Дигиталне слике добијене из овог система могуће је складиштити на преносним медијима ( компакт диск, флеш меморије и др. ), штампати на филму, а аутоматски се складиште у здравственим информационим системима: ИЗИС-Интегрисани здравствени информациони систем и РИС-Радиолошки информациони систем. На тај начин видљиви су у електронском здравственом картону пацијента и могу их видети и описати лекари специјалисти и из других здравствених установа без одласка самог пацијента.

По речима Spec.dr.med. Топлице Марјановића начелника службе за радиолошку дијагностику квалитет добијених слика је неупоредиво бољи него раније и могућа је обрада слика ради прецизније дијагностике. Мања је доза зрачења јер се слике додатно софтверски обрађују и безбедно је снимање поновити и неколико пута. Улога љуског фактора је сведена на минимум па је и могућност грешке веома мала. Добијањем квалитетних снимака омогућено је раније уочити промене и самим тим раније открити почетак болести што је код неких болести пресудно за излечење.

Директор установе Spec.dr.med. Миодраг Рајић истиче да је рендген систем добијен од Министарства здравља уз залагање Локане самоуправе, а да се прегледи на апрату обављају по строго заказаним терминима од стране изабраног лекара. Дефинисани су и посебни термини за пацијенте упућену из COVID-амбуланте јер се спроводи посебна процедура заштите како пацијената тако и здравствених радника.