• logo.jpg
  • novi_dom.jpg
  • porodicagrb.jpg
  • saniteti.jpg
  • tastatura1.jpg

Поводом завршетка 2019. године разговарамо са директором Дома здравља Деспотовац  Дејаном Милошевићем о постигнутим резултатима и плановима за наредну годину.

По речима Милошевића у овој години посебно се издваја комплетна реконструкција централне зграде Дома здравља чиме је општина добила савремену здрвствену установу по највишим стандардима у сваком погледу. Реконструкцију је финансирала Канцеларија за управљање јавним улагањима и Локална самоуправа. Од октобра 2018. до децембра 2019. године завршени су сви потребни радови и зграда је усељена. Радници установе добили су боље услове за рад а пацијенти квалитетнију услугу.

Квалитетнијем лечењу допринеће и шест специјализација које су додељене лекарима установе и то: Ургентна медицина, Општа медицина, Гинекологија, Медицина рада, Уво-грло-нос и Очне болести. Лекари су већ започели специјализације и њиховим повратком пацијенти неће морати да одлазе у друге градове већ ће све потребне прегледе обавити у својој општини.

Обављен је и велики број превентивних прегледа у сардњи са Министарством здравља па је становништво имало прилику да се прегледа без заказивања и без здравственог осигурања и то од стране лекара Опште медицине, специјалисте за Уво-грло-носи и Очног лекара. Рађени су и ЕКГ, мерење шећера у крви и прегледи ултразвуком.

Посебно се издвајају првентивни прегледи ултразвуком на терену који се обављају најсавременијим преносним апаратом. Такви прегледи су спроведени у двадесет и три насеља општине.

Установа је за квалитетнији рад обезбедила и нове апарате делом из сопствених средстава а делом из донација. Нови преносни ултразвучни апарат, нови спирометар, нови орторејтер, два дефибрилатора и екг.

Набављена су и нова возила за потебе Хитне помоћи и служби Кућног лечења и Патронаже. Овим возилима превозиће се и пацијенти на дијализи, зрачењу и на прегледе и терапије у друге установе.

Екипе Дома здравља и ове године успешно су обезбеђивале велике догађаје као што је међународни витешки фестивал „JUST OUT“ и међународно оријентиринг такмичење под називом „Метрополе Југоисточне Европе“ које је одржано у Деспотовцу и Липовици 13. и 14. априла.

У 2020. години планирана је реализација пројеката: „Унапређење здравствене заштите становништва општине Деспотовац“, „Унапређење квалитета у дијагностиковању и лечењу дијабетеса у општини Деспотовац“ и „Унапређење здравствене заштите школске и предшколске деце“.

Планира се набавка новог дигиталног апарата за рендген дијагностику као и израда пројектне документације за комплетно реновирање зграде Стационара.

Амбуланта у Ресавици биће измештена и реконструисана и у плану је набавка возила за потребе амбуланте.

Наставиће се превентивни и ултразвучни прегледи у току целе године као и едукација становништва о значају раног откривања болести ( скринингу ).

Почетком фебруара становништву општине биће доступан мобилни мамограф помоћу кога ће бити прегледани сви заинтертесовани ради раног откривања промена на дојци.