• anovi_dom-logo.jpg
  • Bcovid_tel.jpg
  • logo.jpg
  • porodicagrb.jpg
  • tastatura1.jpg

У разговору са Др. Марином Маринковић начелником службе за здравствену заштиту деце и школске деце сазнајемо:

Mале богиње су акутно, вирусно, веома заразно обољење. Пре ере вакцинације ово је била веома честа болест мале деце, која је некад остављала тешке последице, а могла је чак да се заврши смрћу. Вирус малих богиња може да се пренесе капљицама из носа, уста и грла.

Клиничка слика

Десет до дванаест дана од продирања вируса у организам (инкубација) ова болест почиње веома бурно са температуром 38 до 40 степени Целизијуса. Дете има главобољу, језу, малаксало је и узнемирено. После 2 до 4 дана почну да му сузе очи и смета му светло, нос цури, боли га и гребе у грлу. Почиње да кашље суво и упорно. Пошто могу да буду захваћена и црева може да има бол у трбуху и пролив.

Типично за ову болест је да дете изгледа као да је уплакано. Лице му је зајапурено и натечено. Очни капци су отечени црвени, вежњаче (коњуктиве) су црвене, а очи сузе. Носић цури, грло је црвено, а на плућима се чују знаци бронхитиса. Типично за мале богиње је да се на меком непцу виде црвене мрље звездастог облика и нејасних граница (енантем). Копликове мрље не морају увек да се виде, али ако их има то је сигуран знак да су у питању мале богиње. Оне се налазе на слузокожи унутрашње стране образа. Изгледају као гриз посут по јако црвеној слузокожи. Те беле мрље су величине чиодине главе и не могу да се скину шпатулом. Сада се сви симптоми болести ублажавају, температура пада и ако се не виде Копликове мрље, може се помислити да детету пролази један обичан назеб.

Копликове мрље “сачекају” избијање оспе и задрже се 2 до 3 дана. Температура, која се спустила, поново расте до 38 – 40 степени и остаје висока 2 до 3 дана, то јест све док оспице избијају. Важно је да знате, ако је и после тога температура висока или ако је скочила по трећи пут, то значи да је дошло до компликација. Оспе су овалне, величине сочива и јасно ружичасте боје. То изгледа као да је дете попрскано светло црвеном бојом по лицу и телу. Некада су оспе ретке, а некада толико густе да се додирују.

Оспе имају свој ред избијања. Прво се јављају иза ушију, затим на косматом делу главе, врату и лицу. За 2 – 3 дана оспе се “спуштају” наниже по трупу и ногама. Бледе истим редом како су се и јављале, тако да на лицу постају бакарне, па жућкасте, док су на ногама још увек ружичасте. Задржавају се 3 до 6 дана. На њиховом месту остају тамне мрље, које ће перутањем да се изгубе за недељу до две. Некада је перутање слабо па се не примети.

Болесник је заразан 2 – 3 дана пре појаве оспе и све док она не почне да бледи.

Терапија

Код малих богиња је потребно много више неге него лекова. Дете треба да лежи у светлој и проветреној просторији. Светло се пригушује само ако детету смета. Болесно дете се пресвлачи и купа као и иначе. Не треба силом да се тера да једе. Важно је да уноси довољно течности. Дају му се сокови воће и супице. Детету ће да се врати апетит чим му буде боље. Дају му се средства против температуре, сируп против кашља, обично биљни, чисти му се носић и по потреби стављају капи за нос.

Превентива

Заштита од ове болести је вакцинација. Деца са годину дана примају ММР вакцину (Морбилли-Мумпс/зауске-Рубеола), а ревакцинација се врши пред полазак у школу.